Przepis na sernik z musem truskawkowym i mascarpone

Chyba znaczna część z nas lubi czasami zjeść coś słodkiego? Ja też do nich należę! Przepis na to ciasto nie należy do trudnych i myślę, że z powodzeniem Wam również się uda. Sernik nie jest zbyt słodki, co również jest jego plusem! Osobiście bardzo lubię piec, gotować, a przy tym tworzyć coś nowego, "kombinować" :) Dowodem na jego smaczność jest fakt, że zrobiony wczoraj, praktycznie w całości został pochłonięty przez domowników... :D Koniecznie spróbujcie :)


Składniki:


ciasto kruche na spód
  • 1 jajko
  • 100 g masła (miękkie wcześniej wyjęte z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao
masa serowa
  • 1 kg twarogu (taki z wiaderka)
  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietany (śmietana 30% )
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
sos truskawkowy
  • truskawki (jedno opakowanie mrożonych bądź jeśli jest sezon świeżych)
  • żelatyna lub galaretka truskawkowa (potrzebna do zagęszczenia sosu)






Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Ciasto uformować w kulkę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć i wyłożyć blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 min i piec w temperaturze 220 stopni. 
Składniki na masę serową należy zmiksować razem. Masa powinna być dość gęsta. Gotową masę serową należy wyłożyć na podpieczone ciasto (na takie prosto wyjęte z piekarnika). Całość włożyć na 15 min i piec w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu, należy obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec sernik jeszcze przez półtorej godziny.
Przygotowanie sosu jest naprawdę proste! Wystarczy zblendować truskawki i rozpuścić żelatynę lub galaretkę, a po ostudzeniu wyłożyć na gotowe ciasto. Jak już wystygnie- włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki, żeby sos zgęstniał)

UWAGA: Blacha nie powinna być zbyt duża, ale też zbyt mała. Sera jest naprawdę sporo, tak więc weźcie pod uwagę, to aby po prostu Wam się zmieściło. 
Po upłynięciu czasu pieczenia, wyłączcie piekarnik i nie wyjmujcie całkowicie sernika. Uchylcie lekko drzwiczki i poczekajcie aż temperatura spadnie do 50 stopni, następnie poczekajcie jeszcze chwilę i wyjmijcie ciasto. 

Smacznego! I dajcie znać jak Wam wyszło :)







Komentarze

Popularne posty