Przepis na malinowe ciacho pod chmurką:)
Kochani na wstępie wypada Was chyba uprzedzić, że wykonanie tego ciasta jest nieco czasochłonne (ja spędziłam odrobinę dnia w kuchni), ale naprawdę warto! :)
Przepis skierowany do prawdziwych łasuchów, uwielbiających słodkości :) Połączenie malin, słodkiej śmietany z serkiem mascarpone, kruchego ciasta i chrupkiej bezy z płatkami migdałów. Sprawdzi się nie tylko w okresie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce, ale także zimą, ponieważ do ciasta można śmiało użyć mrożonych malin.
Składniki
Kruche ciasto
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru (ok. 2,5 łyżki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego- ja go dodałam)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
Malinowa galaretka
- opakowanie mrożonych malin ( lub świeżych jeśli jest sezon)
- 3 galaretki malinowe
Beza z płatkami migdałów
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałów
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
UWAGA: Pamiętajcie, żeby schłodzić śmietanę i mascarpone- inaczej masa może się zważyć
Sposób przygotowania
Kruche ciasto- zagnieść wszystkie składniki razem, uformować kulkę, włożyć w foli spożywczej do lodówki na około godzinę.
Kiedy upłynie ten czas, ciasto wyjąć i wyłożyć nim spód niedużej blachy. Włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, aby ponownie schłodzić. W tym czasie możecie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Włożyć ciasto na 15-20 minut lub krócej, w zależności od wypieczenia ciasta (tak by nie było zbyt spieczone). Następnie wystudzić :)
Malinowa galaretka- rozrobić trzy galaretki według przepisu, odstawić do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć należy dołożyć maliny i wymieszać. Taką tężejącą galaretkę wyłożyć na wystudzony spód ciasta i odstawić do lodówki
Masa śmietankowa- schłodzoną śmietankę i mascarpone wyłożyć do miski. Zmiksować razem, dokładając cukier puder. Miksować do momentu ubić na sztywną masę
Beza z płatkami migdałów- ubić na sztywną pianę trzy białka, dalej ubijając dodać cukier. Kiedy już masa będzie gładka dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Nie przerywać ubijania. Na płaską blachę wyłożyć papier do pieczenia. Masę bezową uformować na kształt naszej docelowej blachy- tak by była zwieńczeniem naszego ciacha :) Na koniec obsypać ją płatkami migdałów i włożyć do upieczenia. Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Bezę należy piec około godzinę, tak by była wypieczona i chrupiąca.
Co dalej?
Wyjąć kruche ciasto z galaretką z lodówki. Na nie wyłożyć masę śmietankową :) Całość przykryć bezą.
Ciacho musi się odpowiednio dobrze schłodzić, więc należy je włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Smacznego weekendu :)
Komentarze
Prześlij komentarz