Ciasto czekoladowe- prosty i szybki przepis
Trochę ostatnio wrzucam tutaj wpisów z przepisami na ciasta, ale to wszystko tylko dlatego, że naprawdę lubię gotować! A Wy? Sprawia Wam to przyjemność, czy raczej jesteście z tych co do kuchni wchodzą tylko od święta? ;)
Bez względu na to jak jest, ciasto które dzisiaj Wam zaprezentuję przypadnie do gustu chyba każdemu :) Nie dość, że jest proste, wymaga mało pracy i niewielu składników, to jest naprawdę pyyyszne!
Składniki:
- 22 dag mąki
- ok. 6 łyżek kakao ( dodałam kakao firmy DecoMorreno)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła ( ja dodałam odrobinę mniej)
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Roztopić masło i je ostudzić. W misce roztrzepać jajka, dodać schłodzone masło, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i oba cukry. Wymieszać je dokładnie, ręcznie- przy użyciu np. drewnianej łyżki. Nie używajcie miksera.
Niedużą blachę ( w moim przypadku była to keksówka- proporcje akurat na tego typu blachę) wyłożyć papierem do wypieków. Przełożyć do niej ciasto, które wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu możecie polać je roztopioną czekoladą :)
UWAGA: Przesiejcie mąkę! Ciasto dzięki temu wyjdzie bardziej pulchne :)
I tyle! :)
P.S. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, mięciutkie i naprawdę pyszne! W dodatku nawet po kilku dniach, nie staje się twarde czy niesmaczne :)
Dajcie znać jak Wam wyszło, przysyłajcie zdjęcia swoich wypieków ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz