Przepis na kluski z owocami








Kluski z owocami lub inna nazwa pampuchy, kojarzą mi się przede wszystkim z dzieciństwem. A Wam? Pewnie wiele z Was pamięta jak Wasze babcie albo mamy robiły właśnie tego typu przekąski :) Ostatnio sama postanowiłam wypróbować przepis i wyszło świetnie!

Składniki: 
  • 1kg mąki
  • dwa jajka
  • 10dag drożdży świeżych
  • 0,5l mleka
  • odrobina soli
  • odrobina cukru
  • owoce do nadzienia
Przygotowanie:
Do miski (musi być dość sporych rozmiarów, aby wygodnie nam było mieszać i wyrabiać ciasto) wsypujemy mąkę. Dodajemy dwa jajka i odrobinę soli. Do rondelka wlewamy całe mleko, lekko podgrzewamy, ale nie gotujemy! Wkruszamy całe drożdże, dodajemy ok. łyżeczkę cukru, rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn nabierze odpowiedniej objętości, dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe potrzebuje dobrego "wyrobienia" :) Kiedy ciasto będzie już jednolitą, odchodzącą od dłoni masą, odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z miski, ponownie zagniatamy i tworzymy z niego wałek :) Odcinamy plastry ciasta, formujemy okrągłe placki- jednak pamiętajmy aby ciasto nie było zbyt cienkie, bo najzwyczajniej nam się przerwie po nałożeniu owoców. 
Na okrągłe placuszki z ciasta, nakładamy wybrane przez nas owoce i dodajemy ok. dwóch łyżeczek cukru, po to by nasze kluski były słodkie. Następnie formujemy w kulki, dobrze je zawijając. Odkładamy na krótką chwilę do wyrośnięcia, a następnie parujemy w garnku z gazą. Dlaczego z gazą? Wszystko po to aby nasze ciasto nie przywierało. 
Parujemy nasze kluski ok. 15 min. 

Smacznego!!!! <3  




 

Komentarze

Popularne posty