Przepis na kluski z owocami
Kluski z owocami lub inna nazwa pampuchy, kojarzą mi się przede wszystkim z dzieciństwem. A Wam? Pewnie wiele z Was pamięta jak Wasze babcie albo mamy robiły właśnie tego typu przekąski :) Ostatnio sama postanowiłam wypróbować przepis i wyszło świetnie!
Składniki:
- 1kg mąki
- dwa jajka
- 10dag drożdży świeżych
- 0,5l mleka
- odrobina soli
- odrobina cukru
- owoce do nadzienia
Przygotowanie:
Do miski (musi być dość sporych rozmiarów, aby wygodnie nam było mieszać i wyrabiać ciasto) wsypujemy mąkę. Dodajemy dwa jajka i odrobinę soli. Do rondelka wlewamy całe mleko, lekko podgrzewamy, ale nie gotujemy! Wkruszamy całe drożdże, dodajemy ok. łyżeczkę cukru, rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn nabierze odpowiedniej objętości, dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe potrzebuje dobrego "wyrobienia" :) Kiedy ciasto będzie już jednolitą, odchodzącą od dłoni masą, odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z miski, ponownie zagniatamy i tworzymy z niego wałek :) Odcinamy plastry ciasta, formujemy okrągłe placki- jednak pamiętajmy aby ciasto nie było zbyt cienkie, bo najzwyczajniej nam się przerwie po nałożeniu owoców.
Na okrągłe placuszki z ciasta, nakładamy wybrane przez nas owoce i dodajemy ok. dwóch łyżeczek cukru, po to by nasze kluski były słodkie. Następnie formujemy w kulki, dobrze je zawijając. Odkładamy na krótką chwilę do wyrośnięcia, a następnie parujemy w garnku z gazą. Dlaczego z gazą? Wszystko po to aby nasze ciasto nie przywierało.
Parujemy nasze kluski ok. 15 min.
Smacznego!!!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz